να σας το τυλίξω ή θα το δείτε εδώ;

Σάββατο, Φεβρουαρίου 04, 2006

Ο πόλεμος του τσιγάρου


Και ξαφνικά ο κόσμος άλλαξε. Η αναγγελία είχε γίνει, η κεντρική ισπανική κυβέρνηση είχε πάρει από καιρό την απόφαση. Αλλά όταν έφτασε η Πρωτοχρονιά και μπήκε σε ισχύ ο νέος νόμος για το κάπνισμα, μόνο τότε οι καπνιστές κατάλαβαν τί τους περιμένει. Απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους εργασίας. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καφέ, ακόμα και οι χώροι συναυλιών πρέπει να αποφασίσουν αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα στους χώρους τους. Αν ναι, τότε απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων. Εκτός αν ο χώρος είναι μεγαλύτερος από 100 τετραγωνικά, τότε μπορεί να υπάρχει ζώνη καπνιστών, αλλά χωρισμένη με τοίχο! Απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων οπουδήποτε εκτός από τα περίπτερα. Ούτε μηχανή αυτόματης πώλησης, ούτε η κλασσική συνήθεια του να αγοράσεις τα τσιγάρα σου στο μπαρ. Οι πωλήσεις γλυφιτζουριών αυξήθηκαν κατά 40%!
Και οι τιμές των τσιγάρων πέφτουν κατακόρυφα. Οι περιπτεράδες κατέβηκαν σε απεργία, καθώς τα ποσοστά τους από τις πωλήσεις τσιγάρων δεν τους είναι πλέον αρκετά. Πρώτα εμφανίστηκαν κάποιες άγνωστες μάρκες, που πουλιούνται 1,50€. Μέχρι και με 1,20€ μπορείς να αγοράσεις τσιγάρα. Από την αφάνεια μέσα σε δυο τρεις μήνες τα JPS, Exit, Ducados rubio,... γίνανε διαδεδομένες μάρκες. Η PhilipMorris αποφάσισε να ρίξει την τιμή των τσιγάρων της κατά 0,60€. Ακολούθησε η Γαλλοϊσπανική μεταμονοπωλιακή εταιρία Αλτάντις, που έριξε τις τιμές της κατά 65 σεντς. Οι περιπτεράδες της Νότιας Γαλλίας εξαγριώθηκαν. Κανείς λένε δεν αγοράζει πλέον εδώ τσιγάρα, όλοι πάνε στην Ισπανία. Η κυβέρνηση του Θαπατέρο είπε ότι θα λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είτε θα αυξήσουν τους φόρους στο ταμπάκο, ή θα επιβάλλουν μια ελάχιστη τιμή πώλησης γύρω στο 1,85€.
Καταπολέμηση του ταμπακισμού το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και τα μέτρα που προτείνει είναι δρακόντια. Στις ΗΠΑ, πρώτοι και καλύτεροι στη Νέα Υόρκη, απαγορεύσαν μέχρι και τα σταχτοδοχεία στους χώρους εργασίας. Αλλά και στην Ευρώπη, ήδη η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία πήραν στα σοβαρά τις προτάσεις του Π.Ο.Υ. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες απ΄ότι φαίνεται.
Δίσεκτα χρόνια για τους καπνιστές. Αυτό που μέχρι λίγα χρόνια διαφημιζόταν σαν απόλαυση αποκαλείται πλέον αρώστια. Οι αγοραστές πλέον θα λέγονται χρήστες. Η συνήθεια θα αποκαλείται εξάρτηση. Η ατομική ελευθερία επιλογής υποκαθιστάται από την κρατική απαγόρευση. Από πρώτοι μάγκες, τα πρότυπα τύπου Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ, θα καταντήσουν σύμβολα ανθρώπινης ξεφτίλας.
Στις διαμάχες περί της αντικαπνιστικής πολιτικής τα στρατόπεδα είναι συνήθως ευδιάκριτα. Όσοι δεν καπνίζουν επικροτούν, στο κάτω κάτω υπομέναν επί χρόνια την καπνιστική αδιακρισία. Οι καπνιστές από την άλλη διατρανώνουν το ρόλο του καταπιεσμένου, του θύματος. Αλλά υπάρχει μια πλευρά του ζητήματος που δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές καπνιστικές επιλογές ή προτιμήσεις. Το δικαίωμα του καθενός να προσφέρει στον εαυτό του τις απολαύσεις που επιλέγει είναι ένα σαφές δείγμα μιας ώριμης δημοκρατικής κοινωνίας. Αλλά φαίνεται ότι γενικά ως ανθρωπότητα οπισθοδρομούμε. Χεράκι χεράκι οι δυτικές κοινωνίες κι οι αραβικές χώρες, συναγωνίζονται ποιος θα περιορίσει περισσότερο τα περιθώρια προσωπικής ελευθερίας. Το κοινωνικό πρότυπο γίνεται όλο και πιο ανελαστικό, και η υποταγή στον μονόδρομο του "κοινού συμφέροντος", υποχρέωση του καλού πολίτη.
Ουδέποτε διανοήθηκε ο μέσος καπνιστής ταμπάκου να φανεί αλληλέγγυος στον καταδιωγμένο καπνιστή κάνναβης. Αλλά σιγά σιγά εξωμειώνονται, παίζουν τον ίδιο ρόλο. Είναι τα παραδείγματα προς αποφυγή, οι άθλιοι, εξαρτημένοι και δυσφημισμένοι στο όνομα της Δημόσιας Υγείας, σε μια κοινωνία που υποκριτικά και επιλεκτικά ορίζει τις προτεραιότητές της. Αν πραγματικά θέλαν να μας φυλάξουν, να προστατέψουν την υγεία μας, δεν θα έπρεπε να στηρίξουν τις οικολογικές καλλιέργειες; δεν θα έπρεπε να στηρίξουν τις εναλλακτικές μοφές ενέργειας; την αποδέσμευσή μας από την υπερκατανάλωση;
Εδώ και 5 χρόνια θα έπρεπε να είχε κλείσει και το τελευταίο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η αδιάκριτη επιβάρυνση της Δημόσιας Υγείας από την καύση λιγνίτη, δεν θεωρείται άξια απαγόρευσης κι έτσι η ΕΕ αποφάσισε να μην τηρήσει τα χρονικά περιθώρια που η ίδια είχε θέσει.
Εγώ που θέλω να καπνίσω τα δυο τρία τσιγάρα μου τη μέρα, δεν θα έχω το δικαίωμα, αλλά τουλάχιστον θα μπορώ να εισπνέω ελεύθερα όσο διοξείδιο του άνθρακα θέλω.
Το παιχνίδι κατ εμέ δεν παίζεται ανάμεσα σε καπνίζοντες και μη, αλλά ανάμεσα στους οπαδούς της καταστολής και τους φίλους της εκπαίδευσης.

7 Comments:

Blogger jim_hellas said...

"Το δικαίωμα του καθενός να προσφέρει στον εαυτό του τις απολαύσεις που επιλέγει είναι ένα σαφές δείγμα μιας ώριμης δημοκρατικής κοινωνίας."

Ναι, να προσφέρει ότι θέλει... Αλλά οι μη καπνιστές σε τι φταίμε; Πες μου, δεν είναι κοροϊδία να λένε ότι υπάρχουν χώροι μη καπνιστών τη στιγμή που τα τραπεζάκια καπνιστών και μην καπνιστών είναι δίπλα δίπλα; Ο καπνός δεν γνωρίζει αόρατα σύνορα... Επίσης, πόσες φορές είδαμε σε χώρους που αναγράφεται πεντακάθαρα ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ να γίνεται της $%#$%νας από τον καπνό; Στην καφετέρια του πανεπιστημίου απαγορεύεται το κάπνισμα. Παντού έχουν πινακίδες. Αλλά όλοι καπνίζουν. Και αν παραπονεθείς, θα σου την πουν κιόλας. Θα σε πουν ξενέρωτο! Ε, εντάξει, αν ο Χ γουστάρει να καπνίζει, δεν του φταίει σε τίποτα ο Ψ που δεν γουστάρει στο κάτω κάτω! Δικαίωμά του είναι να καπνίζει, αλλά δικαίωμα και του Ψ να προστατεύει την υγεία του. Όσο για τον εθισμό, πράγματι είναι εξαρτησιογόνος ουσία η νικοτίνη. Ναρκωτικό ουσιαστικά. εκεί κατατάσεται φαρμακολογικά.

Βέβαια, αυτό που λέω δεν είναι να διώκονται οι καπνιστές, αλλά ούτε να μην τους επιτρέπεται να καπνίζουν. Πολύ απλά να διαχωρίσουν χώρους καπνιστών και μη καπνιστών. Αλλά να τους διαχωρίζουν σωστά!

4/2/06 13:43

 
Blogger COSTANTINA said...

Jim, μόνο το κήρυγμα που τρώμε κάθε φορά, κι ας μην καπνίζουμε μπροστά τους, φτάνει.

Νικόλα μου και πριν διαβάσω το κείμενο είχα ενοχές για το τσιγαράκι που βαστούσα. Χαίρομαι όμως που αναγνωρίζεις ότι είναι δικαίωμα του καθενός να ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. Όσο για τις πωλήσεις των τσιγάρων, τουλάχιστον εμπειρικά έχουν πέσει γύρω στο 30% τον τελευταίο χρόνο και το κέρδος από 8% σε 5,5 ή 6%. Να φανταστείς σε ένα πακέτο των 1,50ε το κέρδος είναι 5 ή 6 λεπτά. Πολύ θα ήθελα κάποιος να έκανε έρευνες για "υγιεινό" τσιγάρο. ΕΓΡΑΨΕΣ φίλε μου.
:)

4/2/06 14:13

 
Blogger J95 said...

Ουδέποτε διανοήθηκε ο μέσος καπνιστής ταμπάκου να φανεί αλληλέγγυος στον καταδιωγμένο καπνιστή κάνναβης.

Πολύ λογικό, γιατί ο μέσος καπνιστής ξεκίνησε να καπνίζει για λόγους κοινωνικής καταξίωσης (τυπικά στη μίνι-κοινωνία του σχολείου βέβαια).

Αντίθετα ο καπνιστής κάνναβης είναι εξ ορισμού μαύρο πρόβατο και παρίας.

4/2/06 16:05

 
Blogger Πάνος said...

Κωσταντίνα, θάρρος: ήδη γίνονται έρευνες για "τσιγάρο" χωρίς
νικοτίνη και πίσσα.

(δε μπορώ να το φανταστώ πως θα είναι...)

*

Οι υπερβολές της αντι-καπνιστικής υστερίας είναι στα όρια του γελοίου. Αλλά και το κάπνισμα είναι μεγάλη μαλ@@@@!

*

Εγώ το έκοψα 3 φορές:

- την πρώτη για 10 χρόνια, μετά από 12 χρόνια καπνίσματος (3+ πακέτα Κάμελ άφιλτρα...)

- τη δεύτερη για 8 μήνες
(πριν 3 χρόνια)

- την τρίτη (που τρέχει ακόμα) για 11 μήνες

*

Όταν το έκοψα την πρώτη φορά, έλεγα πως μετά τα 60 θα καπνίζω πούρα (που εξακολουθώ να τα λιμπίζομαι). Όταν το ξανάρχισα, βρήκα τη φόρμουλα "κι αν τα τινάξω πριν τα εξήντα - να χάσω και τα πούρα;"

(από δικαιολογίες, άλλο τίποτα...)

Το "κόψιμο" ωστόσο έγινε εν ψυχρώ, εξαιτίας των ακτινογραφιών (και των περιστατικών) που είχα δει στις κλινικές - αν και χρειάστηκα αρκετά χρόνια για να το απόφασίσω.

*

θα μου πείς - και οι Ρωμαίοι δεν κάπνιζαν. Ζει κανένας Ρωμαίος;

4/2/06 21:43

 
Blogger Νίκος Οπελάτης said...

Φίλτατε Τζιμ.
Ξέρω το πρόβλημά σου. Το να μην καπνίζεις την σήμερον ημέρα εν Ελλάδι έχει σαφή μειονεκτήματα.
Υπάρχουν χώροι που για τον άνθρωπο με στοιχειώδη λογική έχουν ανάγκη εξαερισμού. Το "ανοίξτε κανένα παράθυρο",είναι μια σαφώς πιο λογική απαίτηση, από το "απαγορεύεται το κάπνισμα".
Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη λογική, ώστε να σεβαστούν την ανάγκη για χώρους χωρίς καπνό.
Λέω "στοιχειώδη λογική" ενώ θα έπρεπε να πώ στοιχειώδη ενημέρωση. Η ενημέρωση γίνεται μόνο σε υπερθετικό βαθμό: "Ζήτω το τέλειο αίσθημα του να καπνίζεις", ή "κάτω το θανατηφόρο κάπνισμα". Ευλογία ή κατάρα. Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει λίγο μετρημένα επί του θέματος;
Αισιοδοξούμε....
Συμπαθούσα Κωνσταντίνα.
Το πιο υγιεινό κάπνισμα,... χμ. Αν αντί για καύση κάναμε εξαέρωση (έτσι το λένε;), θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε ταμπάκο ή ότι άλλο, να απολαμβάνουμε δηλαδή την ουσία και όχι τη διαδικασία, χωρίς καρκινογόνες συνέπειες. Αλλά κάπνισμα δεν είναι !-P
Καλέ μου Τζέι καλή η παρομοίωση με το μαύρο πρόβατο. Σε λίγα χρόνια το κάπνισμα καπνού θα αποκτήσει αυτό το περίβλημα επαναστατικότητας, που σήμερα έχει η κατανάλωση κάνναβης.
Πάνο, καλή συνέχεια στον προσωπικό σου πόλεμο με το τσιγάρο. Εγώ μια φορά δεν βάζω μυαλό ούτε με απειλές, ούτε με υποσχέσεις. Κατά καιρούς το περιορίζω, άλλοτε το σταματάω για λίγο, αλλά ένα δυο τη μέρα,... γιατί να μην τα χαρώ αφού τα θελω;

6/2/06 15:46

 
Anonymous Ανώνυμος said...

080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區

26/7/09 10:13

 
Blogger I LOVE YOU said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛

1/3/10 08:14

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home