να σας το τυλίξω ή θα το δείτε εδώ;

Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2006

Προσωπικός εγκέφαλος,...


Πέρασε καιρός από την τελευταία ανανέωση του μπλογκ. Όχι μόνο δεν έγραψα τίποτα αλλά ούτε καν διάβασα τις τελευταίες εβδομάδες στο δίκτυο. Η απόσταση μού έκανε καλό, γιατί είχα το χρόνο να έρθω πιο κοντά στους ανθρώπους μου που δεν έχουν σχέση με αυτόν τον μικρόκοσμο των ελληνικών μπλογκ. Ωραία είναι να ανταλλάζεις γνώμες χωρίς να χρειάζεται πληκτρολόγιο. Οι απόψεις δεν καταγράφονται στη μνήμη του κομπιούτερ, παρά μόνο στον προσωπικό χώρο κάτω από το τριχωτό κάφκαλο του κεφαλιού.
Το κακό είναι ότι οι εγκέφαλοι έχουν συχνά κάποιες προσωπικές αυτόματες ρυθμίσεις που επιτρέπουν την επεξεργασία ή ακόμη και τη διαγραφή δεδομένων, το παράχωμα πληροφοριών και ατομικά φίλτρα που δεν εγγυώνται τη συμβατότητά τους με το δίκτυο των ανθρώπων. Ουσιαστικά πρόκειται για τις λειτουργίες που κάνουν τον εγκέφαλο να είναι κάτι διαφορετικό από έναν υπολογιστή. Συμβατικά αποκαλούνται συναίσθημα. Άλλοι το λένε ψυχή, ή καρδιά.
Και προφανώς εκτός από κακό είναι και το μεγάλο καλό των εγκεφάλων μας. Η άνευ τεχνικών προαπαιτήσεων έθερνετ σύνδεσή τους με τον ψυχικό κόσμο.
Άγνωστο παραμένει ακόμα το κατά πόσο μπορούμε να πειράξουμε τις προδιαγραφές του ψυχικού μας κόσμου ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του δικτύου. Αν η καρδιά είναι στη θέση της, νο πρόμπλεμ. Τί γίνεται όμως με τις ελαττωματικές καρδιές;

2 Comments:

Blogger eikonoplastis said...

Γεια σου και σένα Μυστικέ Πάνο.
Και καλή χρονιά.

Καλά τα λες, και ούτε συζήτηση, για το εφήμερο της τεχνολογίας δεν αμφιβάλλω.
Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι, κι όχι η τεχνολογία. Αυτοί οι λίγοι αρωστημένοι και μοναχικοί που έχουν καρδιά κατσαρίδας. Γι αυτούς έγραψα, τους ανθρώπους που μοιάζουν με ιούς, και που σκοπό τους έχουν να χαλάσουν το δίκτυο των συνανθρώπων τους. Γιατί όσο άχρηστος και να ναι ένας φτωχός κομπιούτορας, μπορεί να είναι ποτέ του τόσο αρωστημένος όσο ένα δίποδο από αυτά που ζουν μόνο για να επιβεβαιώνουν την υπεροχή τους;
Έναν ελαττωματικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ΟΚ,τον πετάς.
Έναν χαλασμένο ανθρώπινο εγκέφαλο, με δηλητηριώδη καρδιά, τί τον κάνεις; Πώς μπορείς να κάνεις undo την κακία του;

Η τεχνολογία είναι σαν τις ουσίες που διαλέγει να πάρει ο καθένας μας. Δεν είναι καλές ή κακές οι ουσίες. Η χρήση τους εξαρτάται από τον χρήστη.
Και θέλω να υπερασπίζομαι το δικαίωμα του καθένα να διαχειρίζεται τη ζωή του όπως αυτός θέλει. Τί πρέπει να κάνουμε μ'αυτούς που θεωρούν δικαίωμά τους να διαχειρίζονται τη ζωή του άλλου;

Πού αρχίζει η αυτοπροστασία μας; το αμυντικό μας τείχος; Θέλω την καρδιά μου ανοιχτή στον κόσμο, να μην κυκλοφορώ σαν πικραμένος, δύσπιστος και κακομούτσουνος, αλλά όχι και αφύλαχτη, ώστε να μπορούν να την τσαλαπατάν οι επικίνδυνοι.

Οι κατσαρίδες μάλλον δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

16/1/06 04:59

 
Blogger Unknown said...

Καλή χρονιά και από μένα! Καλώς ήρθες ξανά στον υπέροχο κόσμο του ίντερνετ. Με 'γειά και η καινούργια σελίδα (ωραία φωτογραφία!).

17/1/06 18:30

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home