να σας το τυλίξω ή θα το δείτε εδώ;

Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2005

Όλα για το Βυζάντιο.


Διαβάζω στον Αγγελιοφόρο, καθημερινή εφημερίδα της συμπρωτεύουσας με δυναμικό παρόν στο διαδίκτυο :) , σχετικά με τα έργα ανάπλασης της παραλίας στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

"Η συνεχής χρήση του χώρου από το 16ο αιώνα αποτυπώνεται στα ευρήματα, τα οποία αξιολογούνται από τους αρχαιολόγους της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων".



Μιλάμε για το καμάρι της Θεσσαλονίκης, το λευκό πύργο, κατασκευασμένο από τους οθωμανούς τότε αφέντες των βαλκανίων, ή κάνω λάθος; Μιλάμε για τον 16ο αιώνα οπότε και το βυζάντιο ήταν σαφώς παρελθόν, ή όχι; Τι σχέση έχει λοιπόν η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων; Αν θέλει να έχει άποψη επί του ζητήματος, να αλλάξει όνομα.

Εφορεία οθωμανικών αρχαιοτήτων δεν έχουμε,έτσι δεν είναι;

Εδώ οι βυζαντινολόγοι είναι κάθετα αντίθετοι. Οι αρχαιότητες μοιράζονται σε προβυζαντινές, βυζαντινές , και μετα βυζαντινές. Με τα ονόματα και τις αρμοδιότητες πρέπει να επικρατεί σαφήνεια; Γιατί; Καθαρές εξηγήσεις; Ε όχι αυτό είναι ενάντια στη φύση του αντικειμένου.

Βυζαντίο δεν είπαμε; Σκοτεινή εποχή,...

Πιστεύω ότι αν αποβυζαντινοποιούσαμε την εικόνα που έχουμε για το παρελθόν της Ελλάδας, θα καταλαβαίναμε καλύτερα το παρόν της. Θα ήταν και οικονομικά συμφερότερο που θάλεγε κι ο καφετζής.